Specifika ocelových - železných pánví De Buyer

Pánev Carbone od francouzského výrobce De Buyer jsem se rozhodl pořídit domů po dlouhém uvažování. Přece bez teflonu se neobejdu, co vajíčka, zelenina. Vše se bude chytat a co údržba, umytí ...

A po roce užívání vám povím - jedna velká chvála.

Byl jsem si vědom výhod ocelových pánví, znal jsem propagační letáky (kecy), kterých jsem měl v práci až nad hlavu.

Nechci vás okrádat o čas a proto se pokusím specifika železné pánve popsat v bodech, které hrály u nás rozhodující roli. Nebudu se rozepisovat o ergonomii a tvaru - speciálně navrženého na snadné prohazování restovaných pokrmů... nevím - asi, bez připomínek, nedokážu posoudit.

Co ale posoudit dokážu je strach z čistého železa. Z počátku jsem měl strach, že nám bude pánev v šuplíku reznout. Další obava byla z dosti velké hmotnosti pánve. A poslední - asi největší - že se na pánev bude chytat jídlo a strávím více času umýváním a drhnutím než vařením.

  • reznutí ocelových pánví Carbone

Železné pánve jsou opravdu vyrobeny ze železa. Nemají žádný ochranný nátěr ani povrch, který by je chránil před přirozenou vlastností tohoto materiálu.

Takže: pokud pánev dáte do myčky a necháte ji v myčce schnout, nebo ji dáte mokrou na měsíc uležet, tak vám zreziví...

Při běžném fungování v rodině, kde se vaří např. 3-4x týdně, nemá šanci stihnout zrezivět.

A pokud se tak stane, není nic jednoduššího než rez odstranit - hrubě, kartáčem, špachtlí, rýžákem, ocelovým kartáčem, čímkoli. Na pánev dát trošku oleje, zahřát, pánev vytřít utěrkou a ... jedeme dál.

  • hmotnost pánve

Já používám pánev průměru 24cm. Je těžší než teflonová (ta je z hliníku). Ale není to nic co by vyvažovalo přednosti tohoto materiálu. Na čundr do hor bych si ji nevzal, ale kdo se tahá s pánví do hor.

Pánve De Buyer Carbone jsou opravdu z velkého kusu železa. A to je na tom to nejlepší. Žádné servítky při používání. Krájíte přímo na pánvi a vůbec neřešíte nějaké plastové, dřevěné či jaké náčiní. Když si chcete upéct maso, hodíte celou pánev do trouby nebo na gril.

  • nepřilnavost ocelových pánví

Na ocelové pánvi se při běžném restování, smažení nic nepřichytává. Už na ni dělám i palačinky bez omezení a s lepším výsledkem než na teflonu. Problém bývá u vajíček tam teflon asi vyhrává. Vajíčka se někdy na jednom okraji přichytí, ale jedná se o malý flek, který nestojí za řeč.

Ocelové pánve De Buyer Carbone se tedy nemusíte bát. Naopak bych vám ji vřele doporučoval. Jednoduchá, nezničitelná, všestranná. A ve všech důležitých směrech lepší než teflonová. A klidně ji můžete používat i za 100 let.